El iogurt: característiques d’un lacti viu

El iogurt és un derivat lacti que prové de la fermentació bacteriana  de la lactosa de la llet, que es transforma en àcid lactic donant-li així aquesta textura tan peculiar. Normalment s’utilitza  un cultiu bacterià de Lactobacillus sp. i Streptococcus sp.tot i que s’hi poden afegir bifidobacteris. En la majoria dels casos s’elabora amb llet de vaca però també se’n poden fer amb llet d’ovella i de cabra.

Plini el Vell (Roma. 50 D.C) ja menciona per primera vegada el iogurt en els seus escrits fent referència a uns pobles de bàrbars que espessaven la llet donant-li una acidesa caracerística en el gust.

Entre els beneficis del iogurt, a part del seu contingut nutricional, destaquem la capacitat de regeneració de la flora bacteriana -en iogurts de cultius vius no pasteuritzats, és a dir, iogurts de nevera, freds- funció qué es molt important mentre s’estan prenent antibiòtics. Per això sempre recomano augmentar la ingesta de iogurts quan algú es tracta amb aquests medicaments.

Aportació nutricional per 125 grs (1 unitat comercial) de iogurt natural:

70 Kcal

Proteïnes: 3,9 grs

Greixos: 2,9 grs

Hidrats de carboni: 5 grs

Calci: 125 mg

Fer iogurt a casa:

Cultiu de iogurt ( 1 iogurt comercial)

1 litre de llet sencera

2 cullerades soperes de llet en pols desnatada (aquest és el truc definitiu)

Iogurtera amb 7 gots

El procediment és tant senzill com barrejar la llet líquida, la llet en pols i el iogurt en un recipient  que ens permeti distribuir la barreja als gots.

Un cop tenim la llet als gots de la iogurtera, la posem en funcionament i al cap de 9-10 hores tenim uns iogurts deliciosos. Els deixem reposar una hora i els introduïm a la nevera. Es conserven bénes condicions s de 4 a 5 dies.

A l’estiu podeu fer iogurt líquid en una nit.

Agafeu un iogurt, el barregeu amb 1 litre de llet i el deixeu en el mateix recipient, tota la nit. Quan us despertareu tindreu un iogurt líquid espectacular.

El podeu consumir sol, amb sucre, mel, cereals, fruita o xocolata, això ja  depen del vostre gust.

Bon profit

 

Un pensament sobre “El iogurt: característiques d’un lacti viu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s