Per Nadal, torrons.

Ja feia dies que volia escriure un  article sobre aquests magnífics dolços nadalencs que no faltaran a les nostres taules aquests dies.

L’oferta actual de torrons al mercat és amplia i variada: trobem els de tota la vida (de Xixona i d’Alacant) i altres de tots tipus de gustos, formes i colors; de gema, de xocolata, de massapà amb fruites, de nous, farcits de praliné, de coco, farcits de maduixa, etc.

Avui us parlaré dels torrons clàssics; els de Xixona o tous i els d’Alacant o durss, de fet són els bàsics, el·laborats amb ametlla, mel, sucre i clara d’ou, amb variacions en les seves proporcions en funció de la qualitat, suprema o extra.

Tot i la seva alta aportació calòrica, aquests dos tipus de torrons els podríem consumir durant tot l’any en petites proporcions. Tant els torrons tous com els durs tenen una quantitat significativa de greixos insaturats, aportats per les ametlles, i que són beneficiosos, en la seva correcta mesura, per a les persones amb el colesterol alt o hipertensió; ara bé els diabètics han d’anar en compte amb aquest tipus de producte ja que la quantitat de sucres és també molt important i els pot disparar els nivells d’insulina. En aquests casos és millor optar per a torrons amb fructosa (que és el sucre de la fruita que en ser absorbit més lentament no provoca pujades severes d’insulina en sang) o amb altres tipus d’edulcorants.

Cal tenir en compte, però, que l’absència de sacarosa ( o sucre) no converteix aquests torrons en un producte lleuger, no, ja que tal com he dit anteriorment, l’aportació calòrica ve donada pels greixos de les ametlles, que en són el component principal. Així doncs els que teniu sobrepès no podeu abusar del consum d’aquest producte.

A nivell orientatiu la composició nutricional d’aquests torrons és la següent:

Energia: 525 Kcal/100 grs

Carbohidrats: 40%-60 % (Els de menys qualitat en porten més perquè porten més mel/sucre)

Greixos: 26%-40% (Com més alta és la qualitat més en porten, ja que la quantitat d’ametlla és més important)

Proteïnes: 11%-15%

A més de calci en proporcions importants, ferro, fòsfor, magnesi i vitamina E

Un tros d’uns 25 grams ens aporta tan sols 130 Kcal, una dosi important de plaer i una quantitat raonable de greixos insaturats que són “bons” per a prevenir els alts nivells de colesterol.

Ja sabeu que amb moderació podem menjar de tot, i és precisament aquesta justa mesura la que ens permet gaudir del menjar sense efectes  secundaris.

Bones Festes i Bons Torrons!

A continuació us posaré uns links de botigues on podreu fer-vos amb aquests dolços nadalencs:

Planelles Donat

Torrons Vicens

Casa Colomina

Torrons Sirvent

Torrons la Campana

Emilio Garcia (Plaça Universitat)

Un pensament sobre “Per Nadal, torrons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s