Deixa la dieta (per Adam Martin)

Pierre Dukan ha venut milions d’exemplars a tot el món del llibre on explica el seu mètode i és l’últim d’una llarga llista de llibres amb dietes-miracle que han estat súpervendes arreu: desconfieu-ne, cada cas és diferent i no tot serveix per tothom.

Cada any, els espanyols gasten al voltant d’uns 2.050 milions d’euros en productes dietètics complementaris amb la finalitat d’aprimar-se: suplements, píndoles, beuratges diversos i fins i tot medicaments que ens prometen resultats impressionants a curt termini, i que són extremadament nocius pel nostre organisme.

Per aprimar-se, no hi ha res millor que deixar la dieta. D’acord, la premisa inicial pot escandalitzar alguns, en especial aquelles empreses que es guanyen la vida receptant a granel dietes per aprimar-se a la gent en sèrie, però volia fer explícita una idea que sobrevola de forma implícita tota la nostra revista: no s’han de fer dietes puntuals. Aprimar-se, tret de casos clínics, mai no pot ser un objectiu, sinó una conseqüència: si un s’alimenta correctament, el cos treballarà correctament.

Les dietes estableixen una relació malaltissa i artificial amb el menjar i no ens ensenyen a escoltar el nostre cos. El que hem de fer és d’adoptar un estil de vida saludable per tota la vida. Què vol dir, això? A etselquemenges.cat trobareu articles cada setmana per donar una resposta adequada a aquesta pregunta, però no espereu una llista màgica, ni una fòrmula matemàtica.

 Abans que me n’oblidi, les matisacions: si esteu fent una dieta terapèutica perquè teniu alguna malaltia, intolerància o al·lèrgia, seguiu les indicacions del vostre metge. Pel que fa la resta, si ensopegueu amb algun dietista o nutricionista que us promet que perdreu tants quilos en tantes setmanes, que us prohibeix algun nutrient (ull, que dic nutrient i no aliment), que us parla de les propietats màgiques d’un sol aliment, que us bombardeja amb cites d’altres pacients contents, sortiu de la seva consulta cames ajudeu-me.

Les dietes puntuals per aprimar-se no serveixen per res. Sí, d’acord, algunes aprimen, però només a curt termini: com sabem, quan el pacient abandona la dieta i torna a recuperar els hàbits d’abans també recupera el pes, i algun quilet extra. I el que és pitjor, algunes d’aquestes dietes ni tan sols aprimen! Una dieta no es pot viure com una excepció, ni tan sols com un sacrifici per satisfer un objectiu immediat; una dieta no pot deixar-te dèbil ni sense energies; una dieta no t’ha de fer passar gana. L’única dieta que funciona realment és aquella que provoca un canvi de mentalitat i d’hàbits en el pacient: encara que el ritme del segle XXI sigui exagaredament accelerat, els ritmes metabòlics del nostre cos segueixen sent els mateixos de fa 150 mil anys i no és ni realista ni saludable perdre quilos a tota velocitat. S’ha de fer poc a poc, ingerint tots els nutrients (ni dietes baixes en hidrats, ni basades en un sol nutrient, com la Dukan, ni en un sol aliment, com la de la carxofa).

Oblideu-vos del suplici de l’agulla de la bàscula cada dia i escolteu el vostre cos. Mengeu millor. Milloreu els vostres hàbits. Oblideu-vos també de l’operació bikini. Deixeu les operacions puntuals i penseu en les operacions globals: una dieta saludable per sempre no només us proporcionarà un pes adequat, també us mantindrà sans, us omplirà d’energia per afrontar projectes i problemes, us farà més optimistes i, a la llarga, més feliços. I us permetrà fer excepcions de tant en tant sense que us assaltin els remordiments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s